Haus Lemke

Ruben



Het Mies van der Rohe Haus aan de Oberseestraße nr. 60 in Alt-Hohenschonhausen (Berlijn, Duitsland) is het laatste door Ludwig Mies van der Rohe ontworpen woonhuis van voor zijn emigratie naar de Verenigde Staten in 1938. Het huis ontstond in Bauhausstijl aan het begin van de jaren '30 onder de naam Villa Lemke.
In het jaar 1932 kocht het echtpaar Martha en Karl Lemke een grondstuk met toegang tot de Obersee. Op aanraden van een kennis wendden ze zich tot de bekende architect die de bouw uitvoeren zou. Na meerdere ontwerpen, die meestal twee verdiepingen bevatten, begon het bouwen in de zomer van 1932. De kosten bedroegen 16.000 Reichsmark. In het voorjaar van 1933 konden de Lemkes hun huis betrekken.





Het L-vormige huis is relatief eenvoudig en bescheiden, maar kwam daarmee ook aan de wensen van het kinderloze echtpaar tegemoet. De facade bestaat uit roodbonte, koolgebrande muurtegels, die samen met het platte dak een eigenzinnig karakter geven aan het huis. Ook de inventaris stamt grotendeels uit het atelier van Mies van der Rohe of werd door zijn partner Lilly Reich ontworpen. Het huis heeft verder een zeer grote tuin die uitzicht geeft op water.






Hier een foto vanuit de lucht, het huis is met geel aangegeven. Ook hier is te zien dat het huis een lange tuin heeft en aan het water licht. Verder ligt het huis aan een “gewone” straat in berlijn. Het huis valt niet echt op in straat als je er doorheen rijd.






Hier is de ingang van het Lemke Haus te zien. Verder is te zien dat het niet een hele indrukwekkende ingang heeft, het is echt bedoelt als een woonhuis voor een ouder echtpaar.






Dit is de enigste plattegrond die op internet gepubliceerd is. Het is een originele tekening van Mies van der Rohe, dat is ook te zien aan het gekrabbel rechts bovenin de tekening.






Omdat er weinig plattegronden zijn van het gebouw, hebben we zelf een aantal schetsen gemaakt van het gebouw. Hier is te zien waar de ramen in het gebouw zitten. De grote raampartijen zitten aan de noord- en zuidkant. Dit komt omdat het huis tussen 2 andere gebouwen staat, dus hoeven er aan die kanten ook niet veel ramen te zitten. Die kijken anders alleen maar tegen de muren van de gebouwen aan.







De grote ramen waar de pijlen doorheen staan geven uitzicht op de tuin en op het water achter de tuin.






De tuin is aangegeven met een groene lijn, het huis is aangegeven met geel. En de benadering is aangegeven met de rode lijn.



Hier is de deur aangegeven, en de benadering ervan.







Ontstaan ontwerp: 

Hieronder is aangegeven hoe wij denken dat het ontwerp is ontstaan. Dit is aangegeven via vijf stappen. Het hoofdontwerp is een L-vorm. En daar zijn stukken uitgehaald en aangeplakt:












Dit is een foto vanaf de weg genomen in de winter.




Hierboven is een foto te zien van hoe het huis er vroeger uitzag van binnen, en hieronder is te zien hoe het er nu uitziet. Het zijn 2 foto’s van de zelfde kamer, maar alleen vanuit een andere positie genomen. Vroeger was het echt ingericht als huis. Tegenwoordig dient het huis als tentoonstellingsruimte voor moderne kunst en is een bezienswaardigheid voor liefhebbers van de architectuur van Mies van der Rohe. Het huis is de enige internationaal bekende bezienswaardigheid van de wijk Alt-Hohenschönhausen.






Hier zijn 2 foto’s van de tuin, hoe deze er vroeger uitzag, en tegenwoordig eruit ziet.
Vroeger was het een tuin om in te zitten en genieten van de natuur. Tegenwoordig sinds dat het een museum is, is het een overzichtelijk tuin om even in te ontspannen.